Blog > Uitdagingen voor de vaatwasmachine in de woonkamer

Uitdagingen voor de vaatwasmachine in de woonkamer

De woonkamers in moderne verpleeg- en zorgtehuizen zijn in de laatste paar jaar stek veranderd en dit proces zal zich voor de komende jaren voortzetten. Ervaart u hier elke gevolgen deze nieuwe woonconcepten hebben voor de eisen die worden gesteld aan de vaatwasmachine.

Van de centrale keuken naar de woonkamer

Tot een aantal jaar geleden werd er meestal nog op een centrale plaats gekookt, en werden de maaltijden via transportkarren naar de afdelingen gebracht. De vuile vaat werd mee teruggenomen en in een centrale spoelkeuken afgewassen.

Meestal werd er afgewassen met een transportband vaatwasmachine of met een doorschuif vaatwasmachines.

Deze situatie is anno 2017 totaal gewijzigd.

Door de veranderde wensen en behoeften van de bewoners aan het leven in zorginstellingen, alsook de nieuwe eisen aan de bouw en leefomgevingen is het dagelijkse leven in zorginstellingen drastisch veranderd.

Zo worden in Duitsland de nieuwe zorginstellingen gebouwd voor maximaal 100 bewoners. Die leven dan samen in een woongroep van maximaal 15 personen. In deze woongroepen wordt gezamenlijk gekookt, gegeten en geleefd.

De woongroepen zijn ingericht als een grote woongemeenschap. De woonkamer en de keuken zijn één gezamenlijke ruimte. Daarin staat een grote eetkamertafel en een huishoudelijke keuken. Alle apparatuur zoals kookplaat, vaatwasmachine, oven en koelkast zijn ingebouwd.

Dagelijks worden er 3-4 maaltijden voor 15 personen in deze keuken bereid en er werken 2 tot 3 zorgverleners, die ook mee eten op de woongroep.

Belangrijk om te weten:

 • In de toekomst wordt er meer in kleine woongroepen gekookt en gegeten
 • De woongroepen zijn ingericht met een grote gezamenlijke woonkamer met aansluitend een open keuken met een huishoudelijke indeling

Afwassen waar wordt gegeten

De vuile vaat, zoals borden, kopjes, schotels, glazen en bestek wordt direct door de bewoners of de zorgverleners afgewassen. De vaatwasmachine is daarom in de keuken geïnstalleerd en moet 7 dagen per week om kunnen gaan met een hoge belasting.

Dagelijks gaat het om gemiddeld:

 • 100 bordjes en schotels
 • 80 kopjes en glazen
 • 100 bestekdelen
 • 5-6 pannen
 • Diverse schalen en bakjes

Per woongroep moet een vaatwasmachine met gemak 15-20 wasbeurten per dag kunnen draaien.

Omdat de vaat direct na de maaltijd wordt afgewassen is het belangrijk dat een wasprogramma zo kort mogelijk duurt. Gelijktijdig moet hierdoor in slechts enkele minuten voldaan worden aan de hoge hygiëne eisen, die een naspoeltemperatuur van 80-85 graden voorschrijft..

Let op:

Huishoudelijke vaatwasmachines kunnen niet 15-20 wasprogramma’s draaien per dag en zijn niet in staat om de hoge temperaturen te behalen!

Belangrijk om te weten:

 • In de woongroepen moeten de vaatwasmachines in staat zijn om 15-20 wasbeurten per dag te draaien.
 • Korte wasprogramma’s met een hogere naspoeltemperatuur zijn noodzakelijk.

Keukens van houtmaterialen moeten tegen stoom beschermd worden

Huishoudelijke keukens van houtmateriaal moeten worden beschermd tegen de stoom van de vaatwasmachines, die het hout laat uitzetten. Normaal gesproken wordt dit opgelost met speciale kleefstrepen, die in de deur worden geplaatst. Maar omdat in de woongroepen het gebruik van de vaatwasmachine 15-20 keer zo zwaar is, zijn deze kleefstrepen niet toereikend genoeg.

Om de keukens in woongroepen te beschermen tegen de stoomuittreding, zou er geen stoom meer mogen ontsnappen bij het openen van de deur.

De speciale VAPOSTOP technologie bij onze care machine verhindert de uittreding van damp aan het einde van het spoelprogramma.

Daardoor is uw keuken daadwerkelijk in staat om lang mee te kunnen gaan!

Belangrijk om te weten:

 • Stoom kan keukens van houtmaterialen beschadigen.
 • De stoomuittreding word in de care machine verhinderd door de speciale Vapostop technologie.

Afwassen zoals in een kleine bistro

Een keuken van woongroepen ziet eruit zoals bij u thuis. Dat is ook goed, want de bewoners moeten zich daadwerkelijk thuis voelen.

In tegenstelling tot bij u thuis, is de vaatwasmachine voor een woongroep bijna gelijk aan die in de Horecasector. De capaciteit van de vaatwasmachine is gelijk aan die van een kleine bistro, geschikt voor:

 • Ontbijt voor 15-20 personen
 • Lunch voor 15-20 personen
 • Koffiekopjes en schotels voor alle bewoners, bezoek en personeel.
 • Een avondmaaltijd, met voorgerech, hoodgerecht en nagerecht.
 • Snacks en drankjes voor tussendoor

Een huishoudelijke vaatwasmachine is niet in staat om met deze aantallen om te gaan.

U heeft een professionele vaatwasmachine nodig!

Bij 15-20 wasprogramma’s per dag is het ideaal om te profiteren van korte wasprogramma’s. Daarbij moet de machine gemaakt zijn van kwalitatief hoogwaardige materialen en moet het in staat zijn om snel water te verwarmen tot 85 graden. Precies daarom heeft Hobart de care machine ontwikkeld.

Belangrijk om te weten:

 • In woongroepen is de hoeveelheid vaat gelijk aan een kleine bistro.
 • Voor deze hoeveelheid is een professionele vaatwasmachine noodzakelijk.

> Naar boven